neděle 13. března 2011

Rady našich předchůdců



Pořádek na včelnici

(Rozumné včelaření: prof. Vendelín Šístek) Volně upraveno

Podle pořádku na včelíně poznáte včelaře. Jsou „včelaři“ a jsou dobří včelaři, poznáte to hned ve včelíně.

Všude čisto, vše ve vzorném pořádku, vše má své místo, tudíž prostředí, kde majitel rád pobývá u svých včeliček. Hůře je u některých včelařů, kteří si na patřičnou čistotu nepotrpí. V zásadě nejde jen o krásu, ale o mnoho okolností, které mají značný vliv na výnosnost včelaření.

  1. Všechno nářadí a nástroje najdeme vždy na svém místě. Dbáme-li současně, aby po poškození bylo hned opraveno, nebude nás při práci zdržovat. 
  2. Omezujeme rozšíření škůdců a chorob na minimum. To např. platí zvláště o zavíječi voskovém a současně loupeživosti. Stojí za připomenutí, že k jejímu vzniku dal vždy včelař sám podnět.
  3. Veškerý inventář řádně udržovaný nám déle vydrží.
  4. Zvyšujeme výnosnost včelaření, kde se dbá pořádku a čistoty. Jak je nám včela vzorem, tam je i úspěch naší práce lepší.
  5. Práce je radostnější.
K pořádku na včelíně patří i pořádek před včelínem, případně před úly a pod nimi. Stejně tak v samotných včelstvech. Krmítka po skončení práce dobře vymyjeme, necháme na slunci vyschnout a dáme na vhodné místo, kde by se nepoškodila.

Konečně vřele doporučuji, aby byl každý úl označen číslem. Každý včelař by měl dělati o jednotlivých včelstvech přesné záznamy. Jinak si nedovedu představit přesnou orientaci a kontrolu. Zápisy se ovšem nedějí, jak to často vidíme, jen křídou nebo tužkou na stěně úlu, ale ve zvláštním sešitě. Srovnáváním mezi jednotlivými včelstvy s léty se nám otevírá mnoho důležitých poznání.

Dále k těmto úvahám je vhodné zařadit také pořádek v úlu, který je v článku zmíněn, ale s ohledem na situaci s morem včelího plodu je nezbytné stavu díla věnovat velkou pozornost. Obměna díla je důležitým preventivním opatřením právě proti této nemoci, stejně tak jako dezinfikovaný úl.

Žádné komentáře:

Okomentovat