neděle 31. ledna 2016

Klub včelařů

Klub přátel včel zahájil letošní rok.
Poslední pátek v lednu se sešli přátelé Včelařského klubu Lom. Téma dne byla situace ve včelařství zaviněná krizi v největším spolku – ČSV. Bylo konstatováno, že svaz je hlavním viníkem kauzy Včelpo a že poškodil své členy a nejen je. Všeobecně je zaznamenán pokles zájmu o med. Znovu byla otevřena otázka, zda není vhodný čas znovu přemýšlet o založení vlastního spolku. Podmínky, díky klubu, kde se pravidelně schází kolem 20 – 30 včelařů téměř každý měsíc, jsou pro to dobré. Navíc je pro spolkovou činnost i kvalitní zázemí.
Mimo toto důležité téma jsme se zabývali včelařskou literaturou. Namísto „kalendária“, které dávalo úvod každé prezentaci, jsme v letošním roce začali cyklus čerpání moudrostí od Maxe Kuntzsche a z jeho Včelařských otázek. Další prezentace se zabývala agresivitou včel a tím, co k ní vede. (Tuto prezentaci najdete v příloze na odkazu, stejně jako Včelařské otázky).
Zajímavou přednášku si připravil přítel Sládeček. Zpracoval téma ze života včelstva. Vycházel z odborných včelařských překladů – téma matky.

Pokud máte zájem náš diskusní klub navštívit, tak se scházíme vždy poslední pátek v měsíci. Plán zaměření na letošní rok vám na požádání zašleme.

Prezentace jsou ZDE

Další ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat