úterý 18. října 2011

Jak na propolis


Propolis k expedici - cena 20 000 Kč
Nechci včelaře poučovat co je propolis, ale chci se zmínit o tom, že se stále více stává zbožím a to bychom bez povšimnutí neměli nechat. Ceny se ustálily na přijatelné výši.  Získávání není tak velký problém, většina (snad každý z včelařů) pravidelně čistí zařízení úlů, strůpky, odebrané rámky a všude tam propolis je.
Mnoho tohoto obchodního produktu nakonec skončí na smetišti, v nejlepším je přidáván jako aroma do „kuřáku“ a to je škoda.



Kvalitně nejvhodnější propolis, který neobsahuje cizí látky, se dá sklidit jedině v létě, po skončení hlavní snůšky. Za včelařskou sezonu lze získat ze včelstva 50 – 100 gramů propolisu. Pokud je ale příznivá situace a dostatečně silné včelstvo, může to být až 400 gramů. Takový výsledek z ekonomického hlediska již nejde podceňovat.

Nejčistší propolis najdeme na bočních stranách rámků, nejvíce příměsi vosku je na strůpkách a mřížkách. Více tmelených ploch je vždy v plodišti než v medníku.
Propolis v nástavku plodiště
Pro cílené získávání propolisu je nejvhodnější velikost mezer 5 mm, tím získáme propolis s menší příměsí vosku. Praktikuje se například na sítech a nebo strůpkových prkénkách.

Loučky pro krmení včel
Zajímavá metoda je používání klasické pytloviny na strůpek. Je to metoda hojně používaná v Rusku. Tam se pytlovina vyndávala v zimě a nechala se zmrznout a potom se propolis těžil. Existují různě upravené rámky například se síťovinou a ta se potom vyjímá, nechává zmrznout a vydroluje se propolis.
Určitě každý z vás zná několik dalších metod, jak úspěšně a bez velké námahy propolis získávat. Využijte je a vylepšete ekonomiku provozu.

Propolis vykupuje Včelí farma Lom, člen Cechu profesionálních včelařů,  farma@vcely.cz, tel. 602 434344

Žádné komentáře:

Okomentovat